Eerste boete incassobureau uitgedeeld door ACM

Eind 2016 hebben we er al een bericht over geschreven; de ACM ging oneerlijke incassopraktijken aanpakken. Gisteren kwam via de ACM het bericht naar buiten dat de eerste boete is uitgedeeld.

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft het incassobureau Credit Invest (beter bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale en ook handelend onder de namen Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service) een boete opgelegd van € 375.000,- en de leidinggevende van deze organisatie een boete van € 40.000,-. De boete is opgelegd omdat deze organisatie eiste dat consumenten rekeningen betaalden voor niet geldige overeenkomsten. Wanneer consumenten weigerden te betalen of om opheldering vroegen over de rekening bleef het bedrijf vooral hardnekkig aandringen op betaling. Zonder verdere uitleg of informatie over de rekening. Het ging vaak om rekeningen van ongewenste abonnementen, zoals kortingsdiensten.

incasso & opzeggen

Naast Credit Invest is ook Intrum Justitia op de vingers getikt voor het dreigen met bevoegdheden die zij helemaal niet heeft. Deze organisatie heeft toegezegd haar leven te beteren; rekeningen zullen beter worden toegelicht, het bedrijf zal beter bereikbaar zijn voor vragen en er zullen betere maatwerkoplossingen komen die beter passen bij de financiële omstandigheden van de individuele consumenten.

Het heeft er dus alle schijn van dat de ACM haar belofte niet alleen nakomt, maar dat haar aanpak ook gaat werken. Andere incassobureaus zullen met interesse bovenstaande zaken hebben gevolgd en inzien dat ook zij beboet kunnen worden als ze zich niet houden aan de regels. Ook hier weer een dikke pluim voor de ACM!

De ACM biedt een zeer handige toolkit incasso wanneer je te maken krijgt met een incassobureau. Heb jij te maken met een onjuiste incasso? Dan kun je dit ook melden bij de ACM.

Comments on this entry are closed.