Energiecontract opzeggen; dit verandert er vanaf vandaag

Vanaf vandaag geldt een opzegvergoeding wanneer een energiecontract voor een bepaalde periode wordt opgezegd voordat de bepaalde periode eindigt.

Daar staat tegenover dat een contract altijd kan worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen. Deze termijn begint op de dag van opzegging. Wanneer je opzegt vanaf 14 dagen (of korter) voordat het contract afloopt, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen (voor contracten die worden afgesloten vanaf vandaag, is deze periode 7 dagen).

Het maakt niet meer uit of je gaat verhuizen, de opzegvergoeding blijft van kracht wanneer je binnen de looptijd van het contract zit.

Wanneer je een variabel contract hebt, dan betaal je nooit een opzegvergoeding.

Hoe zit het met de opzegvergoeding? Ook hier is weer van belang of het contract voor of na 1 juni 2023 is afgesloten.

Wanneer je een contract opzegt dat voor vandaag is afgesloten en er is nog sprake van een looptijd wanneer er wordt opgezegd, dan geldt de volgende vergoeding: €50, wanneer de looptijd korter is dan 1,5 jaar, €75 wanneer de looptijd nog tussen 1,5 en 2 jaar is, €100 wanneer de looptijd nog tussen 2 en 2,5 jaar ligt en tenslotte €125 wanneer de looptijd nog langer dan 2,5 jaar is.

Voor contracten afgesloten vanaf vandaag geldt een opzegvergoeding die gelijk is aan het verlies dat de leverancier maakt door de vervroegde opzegging. Dit is een vrij vage omschrijving maar komt erop neer dat wanneer de energieprijzen stijgen, er over het algemeen geen sprake zal zijn van een boete en wanneer energieprijzen dan wel. Je kunt altijd opvragen bij de leverancier wat de hoogte van de boete is.

Heb je een dynamisch contract? Dan gelden de opzegboetes niet!

 

Comments on this entry are closed.