Trap niet in de Vattenfall

Heb je stadswarmte van Vattenfall? Dan ben je de pineut. Je kunt geen kant op als je stadswarmte hebt van Vattenfall, aangezien Vattenfall monopolie heeft. Dus heeft Vattenfall in al haar wijsheid besloten om de maximale tarieven voor stadswarmte te gaan rekenen. Tja, je moet wat als je op andere vlakken wel concurrentie hebt en niet extreme prijsstijgingen kunt doorvoeren. De winsten moeten namelijk wel weer omhoog dit jaar!

Kan dat zomaar, wat Vattenfall doet? Helaas wel. De ACM bemoeit zich weliswaar met de maximale tarieven die Vattenfall mag rekenen, maar de ACM is een papieren tijger met weinig daadkracht. Als ze niet eens oplichtertjes met misleidende opzegdiensten kunnen aanpakken, dan zijn de mensen in pakken al helemaal te hoog gegrepen. Ook daar zal ongetwijfeld in de toekomst als argument worden aangehaald dat ze kampen met personeelstekort. En dan schijn je dus niets meer te kunnen betekenen in zaken die overduidelijk niet correct zijn. Jammer. Vattenfall rekent zowel qua vastrecht als qua variabele tarieven het maximum van de door de ACM vastgestelde bedragen. Als hier iets te verwijten valt, dan moeten we dus bij de ACM zijn.

Ben je duurder uit da gas? Absoluut. De ACM heeft zich namelijk – wellicht door lobbyisten – sterk laten beïnvloeden. Zo heeft zij in de bepaling van de maximale tarieven de tarieven van de 10 grootste leveranciers van gas in Nederland meegerekend. Wat vreemd is, want juist in de gasmarkt is sprake van marktwerking en kunnen consumenten – zonder risico – makkelijk overstappen naar een leverancier met lagere tarieven. Nog zo’n vreemd onderdeel in de berekening; ACM stelt dat een huishouden bijna 500 Euro per jaar kwijt is aan aanschaf/afschrijving en onderhoud van een CV ketel. Juist, die heb je dus niet met stadswarmte, maar laten we dit zeker meerekenen, want anders komen de mega winsten van de Vattenfall natuurlijk in gevaar?

Nog andere partijen die hier iets van vinden? Vast, maar of dat iets gaat uitmaken. Onder meer worden de afspraken met de gemeente Amsterdam opzij geschoven door Vattenfall. Zij rekent meer voor stadswarmte dan volgens de oorspronkelijke afspraken met de gemeente. Maar hey, het arme Vattenfall moet ook wat kunnen verdienen.

De oplossing? Scheiding van netwerk en leverancier zou hier ook fijn zijn. Maar dat schijnt niet te kunnen. Als je dus ooit een woning overweegt met Stadswarmte, bedenk je dan ook direct dat je totaal afhankelijk bent van de tarieven van een monopolist.

Onze oplossing? Wij zijn direct overgestapt van Vattenfall naar Frank Energie voor elektriciteit. En we kunnen iedereen aanraden met stadswarmte van Vattenfall om dat ook te doen. Je bent niet alleen een stuk goedkoper uit, je zorgt er ook nog eens voor dat ze niet dubbel profiteren.

 

Comments on this entry are closed.