Veel Nederlanders onderschatten hun uitgaven aan abonnementen.

Door recent onderzoek van het Nibud blijkt dat 91% van Nederlanders onderschatten hoeveel maandelijkse uitgaven zij aan abonnementskosten hebben. Aangezien er toenemend bedrijven hun service of producten verkrijgbaar maken op basis van een abonnement, raad het Nibud consumenten aan om goed op hun kosten te letten, deze zullen in de toekomst waarschijnlijk alleen maar hoger worden.

Welke abonnementen er beschikbaar zijn voor consumenten is erg veranderd in de laatste paar jaar. Hedendaags kan men zelfs een abonnement afsluiten op producten zoals eten, kleding en zelfs bloemen. Wel blijkt uit onderzoek dat jongeren (onder de 25) bijna 2 keer zoveel abonnementen hebben als 65 plussers. Populariteit van services zoals Netflix zou hier een reden voor kunnen zijn.

 

Er zijn een aantal tips die door het Nibud worden gegeven om op deze vaste kosten te besparen.

 

  1. Denk voor het afsluiten van een abonnement goed na of de vaste kosten van de overeenkomst realistisch zijn voor je budget. Meestal is een contractperiode van een abonnement 1 jaar. Hierna heeft het bedrijf vaak wel het recht om het contract stilzwijgend te verlengen. Na deze periode is het contract dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand. Soms bieden bedrijven een proefabonnement aan, je kunt de service of het product dus eerst uitproberen en kijken of het de prijs en de contractduur waard is, en met jouw budget verenigbaar is.
  2. Houd je verschillende abonnementskosten bij. Veel mensen onderschatten vaak aan hoeveel abonnementen zij überhaupt aan gebonden zijn, het is dus handig om informatie zoals contractduur, maandelijkse kosten en andere voorwaarden in een document bij te houden. Hou hierbij ook rekening met ‘slapende abonnementen’: dit zijn abonnementen die met een automatische incasso betaald worden en hierdoor dus ook vaak vergeten worden.
  3. Als je een abonnement vindt dat je niet meer gebruikt kun je dit makkelijk opzeggen. je kunt hiervoor onze opzegservice of onze gratis opzegbrieven gebruiken.

Comments on this entry are closed.