Test – Videoland opzeggen

Via opzeggen.nl kun je snel en makkelijk jouw abonnement opzeggen bij meer dan 3.000 organisaties. Maar niet alle organisaties werken mee als het gaat om opzeggen. Zo nu en dan horen we klachten van onze gebruikers over specifieke organisaties. En opzeggen.nl duikt er dan graag in om uit te zoeken wat er aan de hand is én om tot een oplossing te komen.

Zo kregen we meerdere klachten over het opzeggen van een abonnement op Videoland. Opzeggers ontvangen van Videoland een bericht dat zij geen opzeggingen accepteert via ‘een derde partij’ als opzeggen.nl.

Na contact met Videoland werd ons gemeld dat Videoland de opzegger onvoldoende kan identificeren aan de hand van de door ons opgestelde opzegbrief. Na goed overleg hebben we daarom in de opzegbrief een extra veld toegevoegd met het zogenaamde SVOD nummer. Dit is een uniek nummer dat de klant van Videoland kan vinden bij de afschrijving. Op deze wijze heeft Videoland voldoende informatie om de klant te kunnen identificeren.

En dat leek een tijdje goed te gaan. Tot we opnieuw klachten ontvingen van opzeggers. Wanneer Videoland een opzegger meld dat zij simpelweg opzeggingen van opzeggen.nl niet accepteert, dan snappen we dat dit vragen oproept bij de opzegger. En zo lijkt het alsof onze service niet functioneert. Maar dat is niet het geval; Videoland is juridische gezien verplicht om de opzeggingen te verwerken. En dat lijkt zij dus niet te doen.

We hebben maar eens zelf de proef op de som genomen. We hebben een abonnement afgesloten (en konden vervolgens de top serie Mocro Maffia bekijken op Videoland) en na een maand hebben we via opzeggen.nl op 9 mei het abonnement op Videoland opgezegd. Videoland reageert snel (en dat is dus keurig!) maar helaas met hetzelfde teleurstellende bericht.

Wat ons direct opvalt is de stelling in de mail van Videoland dat opzeggen bij Videoland rechtstreeks gratis kan én gemakkelijk via telefoon of e-mail. Maar Videoland noemt geen telefoonnummer, daar mag je zelf naar op zoek. Dus dat is alvast de eerste drempel die wordt opgeworpen in het opzegproces.

Verder geeft Videoland aan dat je een email kunt sturen maar dan wel het SVOD (Of RTLSVOD) mee moet sturen. Dat is vreemd, want dat is precies wat we hebben gedaan in de opzegbrief. Of is de regel nu veranderd en moet er een screenshot worden meegestuurd van de laatste afschrijving waarop het SVOD nummer wordt getoond? In onze wereld is dit alweer een drempel die Videoland opwerpt en compleet nutteloos is.

Wij doen verder niets en wachten af of er op 2 juni en op 2 juli opnieuw door Videoland een bedrag wordt geïncasseerd. Als dat het geval is, dan zullen we juridische stappen ondernemen om Videoland te dwingen tot het respecteren van de wens van klanten om een abonnement eenvoudig op te kunnen zeggen. En om juridisch te toetsen of de opzeggingen via opzeggen.nl gerespecteerd moeten worden door Videoland (waar wij al van overtuigd zijn en waar al eerdere uitspraken over zijn gedaan).

Wordt dus vervolgd!

Comments on this entry are closed.