Nieuwe consumentenregels vanaf 13 juni 2014

Vanaf 13 juni 2014 gelden nieuwe Europese consumentenregels voor aankopen in winkels, op Internet, op straat, aan de deur en aan de telefoon. De nieuwe regels gelden alleen voor aankopen vanaf 13 juni. Voor alle eerdere aankopen gelden de oude regels. Het mag duidelijk zijn dat deze wat soepeler zijn dan de nieuwe regels.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

1. Bedenktijd voor aankopen via Internet gaat van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen;

2. Bedenktijd voor aankopen aan de deur gaat van 8 naar 14 kalenderdagen;

3. Er geldt voor een aankoop op straat geen bedenktijd. Vanaf 13 juni geldt voor aankopen op straat vanaf 50 Euro een bedenktijd van 14 dagen. De populaire verkoop van abonnementen voor kranten op straat, zullen dus waarschijnlijk onder dit bedrag komen te liggen vanaf 13 juni…;

4. Wordt je niet of niet goed geïnformeerd over de bedenktijd? Dan wordt de bedenktijd van 14 dagen verlengd naar een bedenktijd van maximaal 12 maanden. Dit zal dus voornamelijk gelden voor aankopen waarbij aantoonbaar gemaakt kan worden dat er onjuiste informatie is verstrekt. Koop je iets op 13 juni en kun je daarbij vastleggen dat er een onjuiste bedenktijd wordt gecommuniceerd? Dan kun je dus aanspraak maken op een langere bedenktijd;

5. Sluit je een contract via de telefoon voor bijvoorbeeld energie? Je contract gaat pas in wanneer je het contract ondertekend hebt (met een zogenaamde “natte handtekening”). Dit zou betekenen dat de opname via de telefoon dat je akkoord gaat, niet meer geldig is. Wij zijn benieuwd waar dit toe gaat leiden!

We weten allemaal dat de praktijk wat weerbarstiger is, dus als er iemand een mooi verhaal heeft over het gebruik van de nieuwe regels, of het niet erkennen hiervan door een organisatie, dan houden wij ons aanbevolen!

Comments on this entry are closed.