Loterijen willen bijdrage goede doelen verlagen

De Telegraaf bericht dat de drie loterijen De Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vrienden Loterij bij Staatssecretaris Teeven hebben aangekaart dat zij hun verplichte afdracht aan Goede Doelen willen verlagen van 50 naar 40%. Als reden hiervoor wordt aangevoerd dat de 3 loterijen hun prijzengeld willen verhogen om aantrekkelijk te blijven voor de deelnemers.

Voordat we nu de conclusie gaan trekken dat de loterijen nog meer geld willen verdienen (voor 2004 was de afdracht zelfs 60%!), toch verstandig om eens nader te bekijken wat er in de gokmarkt aan de hand is. Staatssecretaris Teeven wil deze markt hervormen en meer concurrentie toestaan. Tja, als er meer (buitenlandse) loterijen actief gaan worden op de Nederlandse markt, dan kun je eenvoudig bedenken welke gevolgen dit gaat hebben. Deze nieuwe toetreders krijgen namelijk niet de verplichting om een deel van de opbrengst af te dragen aan goede doelen, dus zullen zij in staat zijn om te adverteren met hoger prijzengeld. En daar zullen gokkers wel op reageren lijkt ons!

Postcodeloterij, Vriendenloterij, Bankgiroloterij

En wat zou er eigenlijk veranderen ten opzichte van de bestaande situatie als buitenlandse loterijen ook toezeggen om een percentage af te dragen aan goede doelen? Wij weten het niet. Sterker, het roept alleen maar meer vragen op, zoals aan welke goede doelen zal worden gedoneerd en in welk land?

Binnen opzeggen.nl zijn we voor vrije marktwerking, maar om de gokmarkt te liberaliseren en open te stellen voor buitenlandse partijen, lijkt bij voorbaat eerder problemen op te gaan leveren dan voordelen voor de consument.

We gaan het meemaken.

Comments on this entry are closed.