Fraudeonderzoek bij fondsenwerver goede doelen

Na meldingen van verdachte transacties is de politie een grootschalig witwas- en fraudeonderzoek begonnen bij het wervingsbureau Erdma, dat geld inzamelt voor van 4 goede doelen: Stichting Menodi, Stichting Help, Stichting Werelddier en de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren.

Goede doelen opzeggen

Achter het wervingsbureau zit de 68-jarige Duitser Harry Fillinger, die opvallend genoeg eerder bestuurslid is geweest van Stichting Help, Hulp aan Dieren en Menodi.

De politie heeft inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland huiszoekingen gedaan in woningen en bedrijven, waarbij beslag is gelegd op administraties, auto’s, contact geld en onroerende zaken.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat van gedoneerde bedragen over de afgelopen 5 jaar slechts 8% daadwerkelijk naar goede doelen is overgemaakt. En het gaat daarbij om grote bedragen, zoals blijkt uit de jaarrekeningen van de goede doelen. Zo haalde alleen al de Stichting Hulp aan Dieren in 2014 bijna 3 miljoen Euro aan giften en donaties binnen.

 

 

 

Comments on this entry are closed.