Jaarverslag ACM – “besparing 170 Euro per huishouden”

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in haar jaarverslag over 2015 gemeld dat zij in 2015 een voordeel van 1,3 miljard Euro heeft gerealiseerd voor consumenten, wat neerkomt op een besparing van 170 Euro per huishouden.

De ACM heeft dit resultaat behaald door het stimuleren van meer concurrentie en controle op spelregels. Als voorbeelden voor het stimuleren van concurrentie worden de energie- en telecommarkt genoemd. Zo heeft de ACM energiebedrijven gevraagd eenduidige prijzen te hanteren, zodat consumenten eenvoudig kunnen vergelijken. Dit heeft er mede toe geleid dat in 2015 1 op de 7 huishoudens is overgestapt naar een andere energieleverancier, waarbij de besparing kon oplopen tot wel 400 Euro!

In de telecommarkt heeft de ACM er voor gezorgd dat KPN ook de komende 3 jaar haar netwerk moet blijven openstellen voor haar concurrenten, waardoor leveranciers als Tele2 en Vodafone hun diensten via het KPN netwerk kunnen blijven aanbieden aan consumenten. Ook het mogelijk maken van dergelijke concurrentie zorgt voor betere tarieven voor consumenten.

keep-calm-and-save-money-39

Naast het stimuleren van concurrentie ziet de ACM ook toe op de spelregels. Als voorbeeld geeft de ACM in haar jaarverslag de flinke boetes die zij heeft uitgedeeld aan de leveranciers van natuurazijn. Door onderlinge prijsafspraken werd de prijs van natuurazijn kunstmatig hoog gehouden, wat uiteraard ten nadele is van de consument. In 2015 heeft de ACM in verschillende zaken in totaal 24 miljoen Euro aan boetes uitgedeeld.

De ACM biedt consumenten via Consuwijzer de mogelijkheid om misstanden te melden. In totaal zijn in 2015 60.000 meldingen gedaan via Consuwijzer.

Comments on this entry are closed.