Opzeggen zou gratis moeten zijn

De ‘opzegmarkt’ staat op z’n kop. Consumenten worden schaamteloos misleid en bedreigd door ‘services’ die enkel uit zijn op snel geld, ten koste van de nietsvermoedende bezoeker. Tegelijkertijd worden organisaties overspoeld met ‘opzeggingen’ zonder de juiste informatie, waardoor ze deze niet kunnen verwerken. Gevolg? Organisaties houden de boot af; opzeggen kan alleen nog direct bij hen, wat juridisch eigenlijk helemaal niet mag.

Wat is hier aan de hand?

Al een tijdje zijn ‘ondernemers’ actief op de opzegmarkt met misleidende websites. Eigenlijk zijn deze sites niet misleidend, als je goed leest. Maar wie klikt er niet op het eerste zoekresultaat in Google (altijd een advertentie, omdat wie het meest betaalt, bovenaan staat, ongeacht de kwaliteit)? En wie leest er altijd zorgvuldig? Als je denkt dat je op de website van de organisatie zit waar je iets wilt opzeggen, kom je bedrogen uit. Na het klikken op de ‘Versturen’-knop begint de ellende. Er wordt geld van je rekening afgeschreven of je krijgt een factuur van 30 euro. Betaal je niet of storneer je het bedrag? Dan komen de dreigementen: snel 70 euro betalen (ja, het bedrag is inmiddels hoger) anders wordt de vordering uit handen gegeven. En raad eens? Veel mensen betalen maar om gedoe te vermijden. De personen achter deze ‘services’ blijven onzichtbaar; ze veranderen regelmatig van adres of zelfs van naam op LinkedIn.

Organisaties zoals ACM en de Consumentenbond doen niets aan deze situatie. Ze willen niet en kunnen niet. Juridisch ligt het moeilijk en dus haken ze af of richten ze zich op makkelijker doelen. Google (dat alle slachtoffers naar deze misleidende websites leidt) en Mollie (dat geld incasseert voor deze organisaties) doen ook niets; geld verdienen is belangrijker dan consumenten beschermen.

Hoe zit het dan met de organisaties zelf? Die klagen steen en been dat dit zo niet langer kan. Maar het makkelijker maken voor klanten om op te zeggen? Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Dit is precies de ‘stuip’ waarin de markt zich bevindt. Organisaties blijven drempels opwerpen om opzeggingen te voorkomen. En als er dan diensten zijn waar consumenten terecht kunnen, duiken er hyena’s op die snel geld willen verdienen door de dienst te kopiëren en belachelijke bedragen te vragen voor een vaak niet eens goed uitgevoerde dienst. En de gevolgen? Die zijn voor de gedupeerde consumenten; niemand bekommert zich om hen.

Is er licht aan de horizon? We zien een paar lichtpuntjes. Bij opzeggen.nl werken we al 13 jaar samen met organisaties die klanten gratis willen laten opzeggen. En dat gaat steeds beter en breidt zich uit. Zo kunnen onder meer klanten van Independer gratis verzekeringen opzeggen, en klanten van Pricewise en Woolsocks kunnen alle mogelijke abonnementen gratis opzeggen. We wachten nog op de eerste bank om mee samen te werken. Stel je eens voor dat je achter de maandelijkse betaling aan Videoland direct een knop hebt om je abonnement met één klik gratis op te zeggen? Volgens ons zou iedereen klant willen zijn bij die bank! Met onze techniek om abonnementen te herkennen en direct op te kunnen zeggen, is dit dichterbij dan de meeste mensen denken.

Opzeggen

Comments on this entry are closed.