Verzekering opzeggen tijdens contractduur, hoe voorkom ik de kosten?

Afbeeldingsresultaat voor kosten

Vaak kan het gebeuren dat een consument tijdens de contractperiode van een verzekering van aanbieder wil veranderen, of door andere gebeurtenissen het contract met de verzekeraar compleet wilt opzeggen. Het probleem hiermee is dat verzekeraars vaak kosten berekenen voor het opzeggen binnen de contractduur. Meestal is de contractduur van een verzekering een jaar, waarna de verzekering dagelijks (over het algemeen gratis) opzegbaar is met een opzegtermijn van 1 maand.

In dit artikel zijn een paar handige tips verzameld om de kosten in verband met vroege contract opzegging te vermijden. Deze informatie klopt in de meeste gevallen, maar lees alsnog altijd je opzegvoorwaarden in je contract door aangezien uw verzekeraar anders met vroegtijdige opzeggingen zou kunnen omgaan.

 

Autoverzekering

 

Afbeeldingsresultaat voor autoverzekering

 

Er zijn redelijk veel uitzonderingen in verband met opzegkosten wanneer men een autoverzekering opzegt. Een van de negatieve uitzonderingen met het opzeggen is dat verzekeraars vaak niet alle opzegkosten in de voorwaarden zetten, maar na de opzegging doorgaan met het berekenen van administratiekosten.

Wel zijn er een paar toestanden waarin de opzegkosten niet berekend worden. Deze zijn als volgt:

 • Opzegkosten worden niet berekend als de auto is gecrashed of naar de sloop is.
 • Soms kan het gebeuren dat de voorwaarden van de overeenkomst tijdens de contractduur veranderen. In dit geval is er geen opzegtermijn en kan het contract dus direct worden opgezegd (met een opzegtermijn van 1 maand). Vaak gebeurd dit in de vorm van een nadelige poliswijziging, of de prijs die je voor jouw verzekering betaald. Als je hierna wilt opzeggen, denk er dan wel aan om dit binnen 30 dagen na de melding van de poliswijziging te doen.
 • In sommige gevallen kan een vermindering in risico (dus bijvoorbeeld als de bestuurder veranderd) het opzegtermijn veranderen naar 30 dagen.

Kunt u niet vinden wat uw opzegtermijn is voor uw autoverzekering? Klik dan hier

Schadeverzekering

Een schadeverzekering kun je na een jaar opzeggen met een opzegtermijn van een jaar. Bij het opzeggen (die meestal worden berekend als men opzegt tijdens het contractduur, maar in sommige gevallen ook na het contractduur) zijn opzegkosten bij schadeverzekeringen meestal tussen de €5 en €20. Deze kosten worden niet berekend als:

 • Als de kosten van de verzekering zijn gewijzigd tijdens het contractduur zonder jouw toestemming

Ziektekostenverzekering

Afbeeldingsresultaat voor ziektekostenverzekering

Normaal gesproken mag een zorgverzekering worden opgezegd of gewijzigd tussen midden November en 1 Januari. Wel zijn er een paar uitzondering waar de verzekering tijdens de contractduur kan worden opgezegd (en zo opzegkosten vermijd kunnen worden):

 • Als je 18 jaar oud wordt en zelf een ziektekostenverzekering mag kiezen
 • Als je bent gescheiden en hiervoor met je partner op dezelfde polis zat
 • Als je van werkgever bent gewisseld en deze een ziektekostenverzekering aanbiedt
 • Als je het leger in gaat
 • Als je verhuisd naar een ander land en een ziektekostenverzekering daar verplicht is

Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn meestal opzegbaar na het premievervaldatum met een opzegtermijn van 1 maand. Een probleem met een uitvaartverzekering is dat je over tijd een kapitaal opbouwt waarmee de uitvaart wordt betaald, als je dan van verzekeraar wisselt is dit kapitaal verloren. Om dit kapitaal te behouden is het volgende mogelijk:

 • De uitvaartverzekering ‘premievrij’ maken, je stopt dus met de maandelijkse betaling voor de verzekering, maar het kapitaal blijft wel staan
 • Bij sommige verzekeringen is het mogelijk om het kapitaal af te kopen voor een bepaald bedrag

 

Reisverzekering

Afbeeldingsresultaat voor reisverzekering

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosten voor reisverzekeringen worden niet berekend als:

 • De verzekerde is overleden
 • De verzekerde emigreert
 • De verzekeringsvoorwaarden of de premie zijn veranderd tijdens het contractduur

Andere verzekeringen

Als de contractvoorwaarden tijdens het contractduur zijn gewijzigd (dit houdt in de overeenkomst tussen bedrijf en klant zowel als kosten voor deze overeenkomst) mogen er geen opzegkosten in rekening worden gebracht.

Ook gebeurd het vaak dat opzegkosten niet duidelijk worden vermeld in de aanspraak of ze staan niet helder in de voorwaarden. Als kosten vooraf zijn verzwegen, hoeven deze dus ook niet betaald moeten worden. Als ze wel in rekening worden gebracht wordt het aangeraden om bij de verzekeraar te klagen.

 

Opzeggen?

Als je jouw verzekering wilt opzeggen, gebruik dan opzeggen.nl!

Comments on this entry are closed.