Trustpilot maalt niet om onjuiste reviews

Laat ik (Kees van Nuland, oprichter van Opzeggen.nl in 2011) beginnen met excuses… Dit artikel schrijf ik namelijk met nogal wat frustratie. En dat is eigenlijk niet wat ik wil. Maar bedenk dat wij met opzeggen.nl al 8 maanden overstelpt worden met klachten over opzeggenbij.nl. Deze ‘dienstverlener’ geeft zeer summier aan haar gebruikers aan dat, wanneer zij gebruik maken van de verzendservice, er 29,95 Euro zal worden geïncasseerd. En veel gebruikers lezen de kleine lettertjes niet en zijn zeer ontstemd wanneer er geïncasseerd wordt. Een grote groep boze en ontevreden gebruikers tot gevolg. En een deel van deze boze  gebruikers richt zich vervolgens op opzeggen.nl, terwijl wij absoluut niets te maken hebben met opzeggenbij.nl. De vragen die wij ontvangen over opzeggenbij.nl kunnen we verwijzen naar de (niet bereikbare) juiste organisatie. Maar er zijn ook gebruikers die een negatieve review achterlaten. Dat is hartstikke zinvol, maar helaas doen ook nogal wat gebruikers dat voor de verkeerde organisatie; opzeggen.nl in plaats van opzeggenbij.nl. Gelukkig dat de meeste review gevers de review verplaatsen naar de juiste organisatie wanneer wij daar om verzoeken, maar er zijn ook veel gebruikers die dit weigeren. Als wij dit kenbaar maken aan een partij als Trustpilot, dan krijgen we simpelweg te horen dat zij de reviews handhaven… Waarom is mij een raadsel. Ik heb altijd gedacht dat een organisatie als Trustpilot met haar dienstverlening de consument juist wil helpen bij het maken van de juiste keuze. Ook die naïviteit van mij heeft geleid tot extra frustratie… Vandaar dit artikel…

Na ons artikel van 11 mei over reviews die gebruikers van opzeggenbij.nl per ongeluk plaatsen bij de website opzeggen.nl (ja inderdaad, dit zijn twee totaal verschillende organisaties, waarbij opzeggenbij.nl zeer veel kritiek en klachten krijgt over misleiding op haar website), is er totaal niets veranderd.

We hebben inmiddels meerdere keren contact gehad met Trustpilot en zij geven aan niets te willen doen aan de verkeerd geplaatste reviews. Sterker, ze geven zelfs aan dat de reviews, die overduidelijk niet voor ons zijn bedoeld, gewoon onder opzeggen.nl gehandhaafd blijven.

Waarom, zo vroegen wij ons af. En aangezien Trustpilot na meerdere pogingen vanuit ons weigert om correcte reviews te tonen en wij proberen juridische kosten te vermijden, hebben we maar eens contact gezocht met de ACM. Zij zijn namelijk een campagne gestart om consumenten erop te wijzen om reviews te checken voordat zij gebruik maken van websites…. Dus (1) consumenten worden geadviseerd om reviews te checken en (2) Trustpilot weigert een hele partij onterechte en zeer negatieve reviews te verplaatsen naar de juiste partij.

Dus naast de schade die opzeggen.nl ondervindt van de werkwijze van opzeggenbij.nl en het gebrek aan onderscheid door opzeggenbij.nl, doen Trustpilot en de ACM (onbedoeld) nog een extra duit in het zakje. Door gebruikers te verwijzen naar de onjuiste reviews op Trustpilot.

Gelukkig blijft Trustpilot ons wel benaderen of het niet tijd wordt om hun betaalde dienst voor organisaties af te nemen. Zou Trustpilot dan wel bereid zijn om verkeerde reviews netje te verwijderen? We vragen het ons af.

Enkele voorbeelden van onjuiste reviews:

Johan geeft op 15 november een review over opzeggenbij.nl. Hij vermeld duidelijk dat hij 30 Euro moet betalen, wat bij opzeggen.nl 3,95 Euro is en wat een gebruiker van te voren moet betalen, om onduidelijkheid te voorkomen. Johan is helaas niet bereid om zijn onjuiste review te verplaatsen naar de juiste organisatie (en daarmee toekomstige gebruikers te helpen/waarschuwen). Ook Trustpilot is niet bereid de review te verplaatsen naar de juiste organisatie, ondanks twee verzoeken van onze kant de afgelopen maand. Zo kan dus deze onjuiste review al ruim een maand ten onrechte worden getoond door Trustpilot.

Ook Karin geeft aan dat ze 30 Euro (29,95 Euro) moet betalen. Een bedrag dat opzeggen.nl niet vraagt voor haar dienst en wat overduidelijk aangeeft dat de review voor opzeggenbij.nl is bedoeld. Trustpilot is hiervan op de hoogte, maar weigert opnieuw, ondanks meerdere verzoeken, de review te verplaatsen naar de correcte organisatie of te verwijderen.

Ook Karin vindt het helaas geen probleem om een onjuiste review te laten staan. Jammer, want Karin brengt ons schade toe zonder dat zij gebruik heeft gemaakt van onze dienstverlening.

Hans geeft in zijn review aan dat deze helaas voor de verkeerde organisatie is gegeven. Maar helaas verplaatst Hans de review niet. En Trustpilot ook niet. Maar ik vermoed dat het content Integrity Team ( zo heet het team echt) in deze review toch geen duidelijk signaal ziet dat het om een verkeerde review gaat. Oordeel zelf!

Tenslotte nog een voorbeeld van Nick Jansen, die toevallig in het vak zit. Ook Nick heeft er geen enkel probleem mee om de onjuiste review te laten staan en gaat een proefproces starten. Wij zouden Nick graag daarbij helpen, maar we zouden ook graag willen zien dat Nick zijn review verplaatst naar de juiste organisatie zodat zijn review niet de dienstverlening schaadt van een organisatie die hij niet kent. En Trustpilot? It goes without saying; Trustpilot maalt niet om de juistheid van de reviews.

Comments on this entry are closed.