Huishoudens stappen vaker over naar andere energieleverancier (en besparen 180 miljoen Euro!)

Uit de energiemonitor blijkt dat tussen media 2015 en medio 2016 17% van de Nederlandse huishoudens is overgestapt naar een andere leverancier. Van deze groep is 64% al eens eerder overgestapt. Steeds meer huishoudens die nog steeds bij hun oorspronkelijke leverancier klant zijn, stappen nu ook over naar een goedkopere leverancier. Vooral voor deze groep kan de besparing zomaar 300 Euro op jaarbasis zijn.

Ok, dat vraagt om een rekensommetje!

De overheid (www.clo.nl) geeft in de meest recente gegevens aan dat we in Nederland 7,7 miljoen huishoudens hebben. Uit de energiemonitor blijkt dat 17% van de huishoudens is overgestapt naar een andere energieleverancier, oftewel 1.309.000 huishoudens. Hiervan is 36% nog niet eerder overgestapt, oftewel 471.240 huishoudens. En voor deze groep kan de besparing zomaar 300 Euro zijn? Dat komt dus neer op een bedrag van 141.372.000 Euro (ruim 141 miljoen)! Let wel, dit is dus alleen de groep die nog niet eerder is overgestapt.

Als we nu eens aannemen dat de groep die al eens eerder is overgestapt gemiddeld 50 Euro per jaar bespaart (dat lijkt vrij terughoudend), dan komt dit nog eens neer op een bedrag van 41.888.000 Euro (ruim 41 miljoen).

Overall kunnen we dus concluderen dat van medio 2015 tot medio 2016 ruim 180 miljoen Euro is bespaard door huishoudens. Door simpelweg over te stappen naar een andere leverancier, niet meer dan een administratieve handeling.

Dit rekensommetje laat zien dat energiebedrijven steeds efficiënter moeten werken om lagere prijzen te kunnen hanteren. Uit Europese onderzoeken blijkt ook dat de Nederlandse energiemarkt zeer competitief is met veel leveranciers en een goede mogelijkheid om eenvoudig de prijzen te vergelijken.

Weten of jij ook geld kunt besparen? Doe de check op overstappen.nl (of via een andere vergelijker).

energie-besparen

Comments on this entry are closed.