Hoe voorkom ik opzegkosten als ik mijn energiecontract voortijdig opzeg?

Afbeeldingsresultaat voor energie

Als men een contract met een energieleverancier voortijdig beëindigd kunnen er kosten in rekening gebracht worden. Wel zijn er een aantal regels waar energieleveranciers zich aan moeten houden.

Maximale kosten:

De kosten die een energieleverancier mag berekenen zijn bepaald door de wet, en deze zijn gebaseerd op de overgebleven looptijd van het contract.

Overgebleven looptijd contract Maximale kosten
Minder dan 1 jaar €50
1,5 – 2 jaar €75
2 – 2,5 jaar €100
Meer dan 2,5 jaar €125

 

Welkomstcadeau/bonus:

Soms bieden energieleveranciers een welkomstcadeau of bonus aan wanneer men het contract met hun afsluit. Als je zo een cadeau hebt ontvangen en je je contract besluit voortijdig op te zeggen moet je dit cadeau teruggeven/betalen. In sommige gevallen hoeft dit niet, zoals:

  • Als je het contract na een jaar opzegt
  • Als je het contract binnen een jaar opzegt, maar er in het contract staat dat je meer voor het cadeau moet betalen dan wat het nu waard is
  • Als je het contract binnen een jaar opzegt, maar in het contract staat dat je meer dan €50 voor het cadeau moet betalen

 

Kosten door overstappen:

Als je van leverancier overstapt kan je nieuwe leverancier je overnemen van de oude leverancier, wat automatisch je oude contract opzegt. Als dit gebeurt voordat jouw oude energiecontract is afgelopen, en jij dit niet hebt gevraagd aan de nieuwe energieleverancier, dan hoort de nieuwe leverancier jou hiervoor te vergoeden. Energiebedrijven hebben namelijk de mogelijkheid om te zien wanneer jouw contract afloopt.

 

Algemene regels:

Energieleveranciers mogen vergoeding vragen tot 6 weken na de opzegdatum, als ze hier langer over doen hoef je niet te betalen.

Comments on this entry are closed.